Noutati
Pentru dureri neobișnuite, remedii neobișnuite
Aprilie 2018 Durerea cronică neuropată a fost considerată mult timp „boala invizibilă” care, deși a afectat zeci de milioane de oameni la nivel mondial, a fost deseori trecută cu vederea. Actual, în România, aceasta este încă privită ca un simptom deși la nivel mondial durerea cronică este considerată o boală ea însăși și reprezintă o problemă majoră și prioritară a sistemului de sănătate.
Acest tip de durere este dificil de tratat și, din păcate, doar 50% dintre pacienți înregistrează o ameliorare parțială și de scurtă durată a durerii în urma tratamentului medicamentos, fizioterapiei și infiltraților locale. Aristotel spunea că: „Nicio lege divină sau omenească nu poate interzice libertatea de a gestiona durerea.”, astfel, întrebarea ce se ridică este „Ce putem face, totuși, pentru a lupta împotriva acestei dureri?”.
Conferința „Neurostimularea, o armă împotriva durerii”, desfășurată în data de 27 martie a.c., în amfiteatrul A al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara, a venit ca un răspuns la această întrebare. Conferința a fost organizată de Cercul Studențesc de Neurochirurgie din Timișoara, în colaborare cu Societatea studențească de Chirurgie din România, și i-a avut ca lectori pe: domnul doctor Andrei Brînzeu, medic neurochirurg în cadrul Spitalului Universitar Pierre Wertheimer din Lyon, Franța, și pe domnii Filippos Bakatselos și Thomas Cascales, din cadrul firmei Abbott Neuromodulation.
Lectorii ne-au vorbit despre neurostimulatorul medular, o direcţie nouă de tratament, un standard acceptat și de necontestat în toate țările Comunității Europene. Metoda constă în introducerea minim invazivă a unui electrod peridural la nivel medular toracal, conectat la un generator de impulsuri electrice, ce blochează transmisia durerii la nivelul tracturilor spinale ascendente, înainte ca acestea să ajungă la nivelul talamusului. Are loc diminuarea intensităţii durerii, scăderea treptată a dozelor de medicamente, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi permite reintegrarea socială şi economică a pacienţilor. În concluzie, neurostimularea este, într-adevăr, o adevărată armă împotriva durerii.
Dorim cu această ocazie să le mulțumim lectorilor, care au venit de departe pentru a ne explica această procedură, domnului doctor Horia Pleș, profesorul coordonator al Cercului Studențesc de Neurochirurgie din Timișoara, pentru sprijinul acordat în realizarea acestei conferințe, Societății Studențești de Chirurgie din România, pentru frumoasa colaborare, și, nu în ultimul rând, tuturor participanților pentru interesul manifestat.
Corina Carmen Mohaci
« Inapoi la noutati