Noutati
Al 43-lea Congres al Societatii Romane de Neurochirurgie
Septembrie 2017
BREAKING NEWS in NEUROSURGERY
Al 43-lea Congres al Societatii Romane de Neurochirurgie (SRN) impreuna cu al 3-lea Congres al Societatii de Neurochirurgie Est-Europene, au fost desfasurate in conditii deosebite in perioada 14-17 Septembrie 2017 la Cluj-Napoca. Ambianta organizatorica realizata a fost foarte buna, intrucat conditiile oferite de catre „Grand Hotel Italia” au constituit un maximum de confort administrativ, stiintific si academic.
La acest congres s-au inregistrat 498 de participanti, acesta fiind cel mai mare numar de participanti inregistrat vreodata la un congres de neurochirurgie in Romania. Nu numai numarul mare de participanti a fost o premiera pentru noi dar si numarul extraordinar de abstracte trimise, 195, aceste lucruri determinand comitetul stiintific sa oragnizeze in paralel 3 sesiuni pentru toate cele 3 zile ale congresului.
Au fost organizate 30 de prezentari orale, grupate in 6 sesiuni pe 14 si 16 septembrie. In cadrul acestor sesiuni tineri doctori sau chiar studenti la medicina au avut posibilitatea sa-si comunice realizarile in cercetarea stiintifica in cadrul unui congres international cu scopul de a-si mari increderea si curajul de a-si prezenta munca in fata unei audiente mari si prestigioase. Acesta a fost un exercitiu util pentru dezvoltarea lor profesionala, atat la nivel national cat si international.
Lucrarile stiintifice (81 in total) au fost grupate in 15 mari sesiuni pentru ca neurochirurgii cu experienta in domeniu sa-si poata releva rezultatele activitatii clinice, operatorii si cercetarii in campurile lor de expertiza.
Trebuie sa mentionam de asemenea numele mentorilor nostrii: Madjid Samii, Francesco Tomasello, Rudolf Falgusch, Yoko Hato sau Uwe Kheller, Christian Raftopoulus, Christian Matula, Alexandros Andreou, Hotetsu Shimamoto, Stfeano Ferraresi care au vrajit audienta cu prezentarilor lor.
Timpul si spatiul avand dimensiuni finite unele lurari au trebuit incluse in programul prezentarilor e-poster. Cele mai bune prezentari e-poster au fost premiate atat financiar cat si prin oferirea de burse pentru viitoarea editie organizata de SeENS in Split, Croatia in 2018 – „Drumul Matasii in Neurochirurgie” (Silk Road of Neurosurgery).
Mentinand initiativa SeENS a fost organizat in cadrul Congresului de Neurochirurgie Simpozionul pentru personalul de ingrijire neurochirurgicala, astfel incat acestia sa aiba posibilitatea sa-si impartaseasca experientele cu colegii. In cadrul acestui simpozion organizat in data de 15 septembrie sub forma unei sesiuni paralele au fost prezentate un numar de 17 prelegeri. Sesiunea s-a desfasurat in prezenta a 93 de participanti. Ingrijirea neurochirurgicala joaca un rol cheie in evolutia de succes a pacientilor si de aceea organizarea mai multor simpozioane de ingrijire ca parte a viitoarelor evenimente in neurochirurgie trebuie luata in considerare.
La finalul sesiunilor stiintifice din prima zi a congresului, Consiliul General SeENS a fost intrunit pentru a audia raportul presedintelui SeENS, Prof. Kesmir Rotim despre primul curs de educatie organizat de SeENS -„Walking the silk road” ce a avut loc in Croatia, 17-20 August 2017.
Ceremonia de bun venit a fost organizata la Teatrul National din Cluj-Napoca, unde predintele congresului, Prof. Dr. Stefan Florian impreuna cu primarul orasului Cluj-Napoca, Prof. Emil Boc au transmis un incurajator si motivant mesaj de intampinare.
Cu aceasta ocazie s-au inmanat o serie de diplome de excelenta unor personalitati neurochirurgicale europene si internationale.
Contributia esentiala la acest congres l-a constituit devotamentul si implicarea totala a board-ului SRN si in special al Prof. Dr. Stefan Florian care a constituit un model de tinuta profesionala si stiintifica.
In acest context academic si stiintific au impresionat lucrarile despre shwanoame vestibulare cu rezultate exceptionale de prezervare a nervului VII si VIII (Prof. Madjid Samii, Germania), meningioamele de baza de craniu (Prof F. Tomasello, Italia); abordurile vasculare in anevrisme si malformatii arteriovenoase (Prof. Yoko Kato, Japonia); rezultatele exceptionale ale chirurgiei Parkinson-ului (Prof. C. Raftopoulos, Belgia); chirurgia bazei craniului (Prof. Christian Matula, Austria); posibilitatile de abord in chirurgia glioamelor cerebrale (Prof. I. Solaroğlu, Turcia); chirurgia selara si paraselara (Prof. F. Rudolf, Germania).
Un element deosebit l-au constituit multiplele dispute dintre abordurile in patologia anevrismala deschisa (open microsurgery - prof.Ion Poeata, Romania) si tratamentul endovascular (dr.Dobrin, Romania si dr.Vitosevici, Serbia), ambele relevand posibilitati prognostice din ce in ce mai favorabile. De asemenea, un alt capitol dezbatut pe larg l-au constituit multiplele aborduri referitoare la patologia spinala, tumorala, degenerativa (dr. Cezar Petrescu, Romania), traumatica (dr. Alberto Delitala, Italia).
Un loc important in acest congres l-au avut contributiile Societatii Romane de Neurochirurgie prin Prof. Dr. Stefan Florian - malformatiile arterio-venoase, anevrisme, abordul glioamelor intracerebrale si meningioamele recidivante, Prof. Dr. Ion Poeata prin rezultatele din patologia cavernoamele de trunchi cerebral, Prof. Dr. A.V. Ciurea in chirurgia vasculara si meningioamele de etaj anterior, Prof. Dr. Mircea Gorgan in managementul malformatiilor arteriovenoase si glioblastoame, Prof. Dr. Ples Horia in patologia vasculara cerebrala, Dr. Ferry Stoica – Gamma Knife Surgery, S.L. Dr. Dan Teleanu - chirurgia cavernoamelor intracerebrale, S.L. Dr. Horatiu Stan – ventriculocisternoscopie si dr. Adrian Balasa in abordul glioamelor cerebrale.
Ziua de 13 septembrie a fost dedicata celor 2 cursuri precongres: Cursul Francez si workshopul de notiuni de baza in Endoscopia Craniana Neurochirurgicala. Cursul Francez aflandu-se la a 22-a editie si fiind organizat cu ajutorul Societatii de Neurochirurgie in Limba Franceza (Societe de Neurochirurgie de Langue Francaise- SNCLF) a fost prezidat in acest an de Profesor Evelyn Emery.
Workshopul precongres de endoscopie a fost organizat la Centrul de aptitudini practice si simulare in medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”,Cluj Napoca, cu ajutorul companiei Storz. Aceasta din urma a oferit 4 kituri Capabianca pentru chirurgie endoscopica endonazala si 2 kituri Lotta pentru ventriculo-cisterno-stomie, cat si modele de craniu. Cursurile au fost tinute de speakeri invitati precum: Prof. Christian Matula, A.K.H. Viena, Austria, Prof. Mustafa Berker din Ankara, Turcia si Prof. Petar Vulekovic, Novi Sad, Serbia precum si de Dr. Daniel Rotariu din Iasi, Romania. Workshopul a fost prezidat de Sef de Lucrari Horatiu Stan din Cluj, Romania. S-au inregistrat la acest workshop 30 de participanti. Pe parcursul acestei zile acestia au avut oportunitatea sa participe si sa exerseze diverse metode de endoscopie craniana precum si sa dobandeasca bazele acestor tehnici neurochirurgicale.
Neurochirurgii tineri au avut un departament separat de afirmare - Young Neurosurgical Corner - in care s-au putut prezenta o serie de lucrari stiintifice, iar discutiile si promotiile au constituit un element stimulativ pentru actuala generatie.
Congresul s-a incheiat in data de 16 septembrie cand la ceremonia de inchiere a luat parte un numar mare de participanti si observatiile oferite de Profesor Madjid Samii, Prof Alexandru Vlad Ciurea, Prof Tomislav Sajko si de catre presedintele congresului Prof. Stefan Florian au subliniat inca o data inalta calitate a tuturor manifestarilor stiintifice si sociale precum si organizarea excelenta a congresului. Astfel spus se poate concluziona ca al 3-lea Congres al Socitatii de Neurochirurgie Est-Europene a fost unul dintre cele mai bine organizate evenimente stiintifice de pana acum.
In final consideram ca cel de-al 43-lea congres SRN alaturi de al 3 -lea congres SeENS, au constituit un element de varf in constelatia neurochirurgicala europeana si chiar internationala. Putem afirma, in mod cert, nivelul de incadrare al neurochirurgiei romane in societatile europene de inalta tinuta clinica, operatorie si stiintifica.
1Asist. Aurel Mohan- Facultatea de Medicina si Farmacie din cadrul Universitatii din Oradea, Romania
2Student Razvan Onciul- UMF Carol Davila -Bucuresti
« Inapoi la noutati